Jag är certifierad kostrådgivare, och jag älskar kryddor för deras hälso fördelar, Rätt mat är vad vi behöver för att må bra på cellulär nivå. Jag har samlat en listan av kryddor som används i vår daglig mat. Kryddor spelar en viktig roll för hur vi lagar mat och konsumerar mat runt om i världen. Varje krydda har sin egen smak och essens, och dess tillsats eller utelämnande kan bokstavligen göra eller bryta en maträtt.
Kryddor har anmärkningsvärda näringsvärden och ger några stora hälsofördelar.
Stjärnanis är en rik källa för två viktiga antioxidanter, nämligen linalool, en eterisk olja och C-vitamin som skyddar kroppen mot cellskador orsakade av miljögifter. Ajwain främjar matsmältningen, botar magvärk och hjälper till att lindra tandvärk. Dessa frön är också rika på kalcium, proteiner och fiber. Svartpeppar, även känd som kungen av kryddor, främjar viktminskning, hjälper till att lindra förkylning och hosta, förbättrar matsmältningen, ökar ämnesomsättningen och behandlar många hudproblem. Svart kumminfröolja hjälper till att förebygga astma, allergier och andra luftvägar. Innehåller antioxidanter, fördelaktiga syror och b-vitaminer som balanserar immunsystemet. Svarta kumminfrön innehåller antioxidanter, fördelaktiga syror och b-vitaminer som balanserar immunsystemet. Dessutom har de visat sig vara överlägsen nästan alla andra naturliga botemedel när de används för autoimmuna störningar. Det har förmågan att hjälpa till med matsmältningen, förbättra immuniteten och behandla hudsjukdomar, sömnlöshet, luftvägsstörningar, astma, bronkit och anemi. Kryddnejlikor är antibakteriella, svampdödande och antiseptiska. De är ett kraftverk av antioxidanter och är rika källor till mineraler, omega-3-fettsyror, fiber och vitaminer och mineraler. Vid aromaterapi används det som ett antiseptiskt medel och smärtstillande, särskilt för tandvärk och magsmärta. Det blandas ofta med andra oljor för att behandla olika störningar. Till exempel kan de som har orolig sömn applicera lite varm kryddnejlikolja tillsammans med sesamolja på pannan för att känna sig lugn och avslappnad. Det är inte bara fördelaktigt när det konsumeras färskt, att lägga korrianderfrön till din dagliga mat kan också vara mycket hälsosamt. Korrianderfrön har anti-oxidationsegenskaper och kostfiber som främjar det sunda arbetet i levern och underlättar tarmstunder. De hjälper till att generera matsmältningsfunktionen. Chilipeppar är hälsosamma för dig och ger dig olika hälsofördelar, bortsett från en kryddig kick till din mat. När du lägger till din kost kan dessa vara en bra källa till vitamin C, hjälper till att gå ner i vikt, sänker blodtrycket och lindrar trängsel. Det behandlar menstruationsproblem, sänker ångest, behandlar lederna problem, sänker urinsyra i kroppen och sänker inflammation. Läkare har använt selleri för att minska högt blodtryck i åldrar! Forskning har visat att äta så få som fyra selleri stjälkar om dagen kan minska högt blodtryck. Den har ett stort antal antioxidanter som skyddar kroppen mot kroppssjukdomar och har många antiinflammatoriska. Kanel utgör en del av många exotiska rätter och är för närvarande trendande på grund av dess förmåga att minska magen uppblåsthet. Det har olika hälsofördelar, det hjälper till med matsmältningen, stimulerar blodcirkulationen, har anti-bakteriella egenskaper och hjälper också till viktminskning. Det säljs vanligtvis som en form av kanel. Det används i matlagning och har många hälsosamma fördelar som hjälper hela kroppen att köra ordentligt, det hjälper också till att öka immunförsvaret, upprätthåller sund matsmältning. Det är också känt som ett effektivt antidepressiva medel som håller din kropp och själ avslappnad och i lugn. De är en bra källa till kostfiber. De används som te och som smaksättning. Den innehåller olika viktiga vitaminer som A, E, C samt ett antal B-komplexa vitaminer. De tar bort skadliga fria radikaler från kroppen. Det är känt för att vara en riktigt effektiv behandling mot hosta. Det är världens tredje dyraste krydda. En rik källa av vitamin A och C-vitamin, kalcium, järn och zink, detta krydda främjar hjärthälsa, hjälper till med matsmältningen, förbättrar munhälsan, hjälper till diabetes, hjälper till att bekämpa depression, kämpar mot astma, förhindrar blodproppar och behandlar hudinfektioner. Det används för kulinariska och medicinska ändamål för åldrar nu. Den har många vitaminer och mineraler som är fördelaktiga för kroppen. Det har många hälsofördelar som inkluderar, hjälper matsmältningen, hantera sömnlöshet och som ett snabbt botemedel mot hicka. Dill är också känt för att reglera menstruationen och hjälper till att ta hand om vår munhälsa. Den används ofta i matlagning och den har använts som medicin i forntida tider på grund av dess antimikrobiella egenskaper. Att konsumera vitlök dagligen (i mat eller rå) hjälper till att sänka kolesterolnivåerna på grund av Allicins antioxidanter. Det är också oerhört fördelaktigt att reglera blodtrycket och blodsockernivån. Ingefära är känt för att ha sitt ursprung i Kina och har en plats i många traditionella kinesiska terapier. Det har använts för att hjälpa matsmältningen, minska illamående och hjälpa till att bekämpa influensa och förkylning. Ingefära är också en viktig ingrediens i det traditionella kadha-receptet Det är en bitter kryddig rot. Det har antioxidanter egenskaper som hjälper till att minska hudskador. Eftersom den innehåller mycket fiber och är rik på protein kan pepparrot stimulera känslor av mättnad, och det kan användas fritt i recept utan att oroa sig för att lägga till onödiga fetter eller kalorier. De är en typ av varm chilipeppar. De används vanligtvis för att avgifta kroppen och främjar sund matsmältning och hudhälsa. De har också naturliga antiseptiska och antioxidanta egenskaper. En viktig fördel med enbär är de antioxidanter som de innehåller. Antioxidanter hjälper din kropp att förebygga och bekämpa sjukdomar eftersom de lindrar stress orsakad av också många fria radikaler i ditt system. Det har olika fördelar som inkluderar hjälp i matsmältningsproblem, magsår, kolik, halsbränna och eventuell pågående inflammation i magen. Det har olika fördelar som inkluderar hjälp i matsmältningsproblem, magsår, kolik, halsbränna och eventuell pågående inflammation i magen. Detta frö hjälper till att minska smärta, stimulerar aptiten och lindrar symtom på artrit. Det är en populär krydda som används i matlagning över hela världen och det är också känt för sina hälsofördelar. I forntida tider användes muskotnötter för många åtgärder för att förbättra hälsan. Det förbättrar dålig andedräkt, hjälper till att avgifta levern, hjälper dig att sova bra och är känd för att förbättra din hudstruktur. Paprika används både i hela och pulverform. Pulveriserad paprika har många fördelar och smaken är ganska mild. Paprika är en rik källa av antiinflammatoriska medel och hjälper till att sänka blodtrycket och främjar ögons hälsa. Paprika främjar matsmältningen genom att öka saliv och magsyror, vilket hjälper till att bryta ner mat och göra näringsämnen tillgängliga för energi. Pepparkorn är världens mest använda krydda. Det är en rik källa av vitamin K, mangan och järn. Det hjälper viktminskning och är ganska fördelaktigt för diabetiker. Men det är det inte. Pepparkorn är också kända för att balansera blodtrycket. Den kommer från en blomma och har ljusgul färg och en mycket distinkt arom. Det används ofta i matlagning för att ge sin färg och essens till maten. Det hjälper till att hantera astma, hjälper till med menstruationsproblem och lugnar torr hud. Antioxidanter gör sumac en av de mest hälsosamma kryddorna att äta. Antioxidanter hjälper till att neutralisera effekterna av friradikala skador som kan leda till många allvarliga sjukdomar på lång sikt, inklusive cancer. Antioxidanter hjälper också till att fördröja åldrande. Detta frö har en nötaktig smak. Det har kolesterolsänkande föreningar, hjälper till att balansera hormoner och ökar avgörande näringsabsorption. Enligt en studie från Harvard University 2010 är svarta sesamfrön rika på vitamin B och järn, och de flesta som har vitamin B eller järnbrist visar symtom som hår som blir grått, hörselnedsättning och minnesförlust, som alla är indikatorerna för åldrande. Denna krydda är förpackat med antioxidant, anti-viral, anti-bakteriell, anti-fungal, anti-cancerframkallande, anti-mutagena och anti-inflammatoriska egenskaper. Det är bra för din hjärna, lindrar artrit, förebygger cancer och har läkande egenskaper. Gurkmejs antiinflammatoriska egenskaper har bidragit till behandling av artros och reumatoid artrit. Antioxidanten förstör också de fria radikalerna i kroppen som skadar cellerna. De är en typ av chilipeppar som du kan använda dem antingen färsk eller torkad. De är rika med antioxidanter, botar muskelvärk. Jalapeno-paprika är fylld med viktiga näringsämnen som vitamin C, som är en potent vattenlöslig antioxidant. Det hjälper till att stimulera och skapa kollagen, det viktigaste strukturella proteinet i din kropp.