Lider du av Ibs eller inflammatoriska tillstånd som astma? Lägg till asafoetida i din kryddhylla och skörda de många fördelarna. Lär dig hur du använder detta mirakel ”en nypa botemedel.” Asafoetida, som kallas Hing i Indien och används mycket i det indiskt köket. Indianer konsumerar detta skarpa men ändå kraftfulla krydda nästan dagligen i maträtter som linser (dal), karri ( Curry) , sambar, pilaow och många fler vegetariska rätter. Det används vardagligt i olika maträtter – en nypa hing i varm olja hälls innan servering, som smaksättning dina linser och grönsaker. Det är en krydda med den starkaste aroman vilket gör att behövs bara lite varje gång.
Vi vet alla vikten av sunda matsmältningskanaler för att förebygga sjukdomar och denna kraftfulla krydda kan hjälpa dig att uppnå det. Det är en rikedom som skickats från himlen för dom som lider av ibs / ibd-symtom eftersom den ersätter lök och vitlök (mer om det nedan).
Låt oss börja den här artikeln så att du kan få alla fakta du behöver för att börja skörda fördelarna med asafoetida.
Asafoetidas historia och användningar
Namn -Asafoetida, även stavat som asafoetida, benämns genom att kombinera två ord – den persiska azaen som betyder mastik eller harts, och den latinska foetidus, som betyder stink. På grund av dess hälsofördelar kallas det också som ”gudarnas mat”.
Växt – Asafoetida är ett hartsartat gummi (gummi oleoresin) som utvinns från rhizomen eller kranen från Ferula foetida-arter, en jättestor luktfänkål. Asafoetida är en del av sellerifamiljen – inte konstigt att det är så fördelaktigt för matsmältningskanalen! Arten är infödd i Iran och Afghanistan och den odlas i Indien.
Historia – Alexander den Stora bar denna ”stink finer” till väster 4 fk. i den antika Rom använde man det som en krydda och i själva verket är asafoetida en romersk krydda och inte en indiskt krydda, men många indier som inte vet historien säger kanske det. Även om den inte är infödd i Indien, har det använts i indisk medicin och matlagning sedan århundraden. Asafoetida är ett mycket vördat krydda; det har nämnts i den judiska litteraturen (Mishnah) såväl som av de antika arabiska och islamiska forskarna. Avicenna skrev om dess effekt på matsmältningen medan andra islamiska forskare skrev om dess hälsofördelar på luftvägarna.
Kulturella / folkliga användningar – Asafoetida användes under italiensk renässans som en del av exorcismritualen. I jamaikansk kultur appliceras det på barnets huvud för att förhindra att onda andar drar in i barnets kropp. I afroamerikanska Hoodoo-ritualer används den för att skydda mot onda andar. I många europeiska länder bärdes asafoetida i ett halsband för att skydda barn från sjukdomar. Asafoetidas skarpa svavelhaltiga lukt användes för att lugna hysteri och i amerikanska vilda västern blandades den med andra kryddor för att bota alkoholism.
Fördelarna med asafoetida för dig
Matsmältning & FODMAP Support – Asafoetida är kryddan om du har matsmältningsbesvär som SIBO, irritabel skålsyndrom (IBS), IBD, läckande tarm, magsår, irritabel kolon, magsmärta, förstoppning eller diarré, gas, uppblåsthet och liknande. Det är ingen överraskning att asafoetida är bra för dem som följer FODMAP-diet (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols. Inom FODMAP-diet gäller det att hålla sig ifrån att äta lök och vitlök – åtminstone för någon gång tills tarmen läker och livsmedel kan återinföras. Så, vad gör du för att smaksätta din mat? Här kommer din nya bästa vän – asafoetida! Det är ett utmärkt tillägg till alla recept som kräver lök och vitlök och dessutom skördar du fördelarna med att läka din tarm på grund av dess medicinska egenskaper. Du smäller två flugor i en!
Andnings- / lunghälsa – Asafoetida används för att underlätta obehag vid astma, bronkit, väsande andning, svininfluensa och kikhosta. Det används också för att lugna halsont och smärta. Detta beror på att asafoetida verkar som slemlösande. Under sådana förhållanden hjälper det att dricka en nypa asafoetida i varmt vatten.
Kvinnors hälsa – I Afghanistan används asafoetida för att lindra menstruationsvärk. Detta beror på att det är ett blod tunnare och ökar cirkulationen naturligt. En annan fördel med progesteronkräm är att den motverkar menstruationskramper och smärta helt – ja, asafoetida är ett annat sätt att öka dina progesteronnivåer . Att konsumera nypa asafoetida i varmt vatten och lägga till den i recept kan hjälpa under denna tid på månaden.
Blodtryck – Asafoetida hjälper till att sänka blodtrycket på grund av dess innehåll som kallas kumarin, vilket hjälper till att tunna blodet för bättre cirkulation.
Perfekt att använda med linser, bönor och grönsaker – För de som upplever gas efter att ha ätit vissa livsmedel som linser, bönor, etc., genom att lägga till asafoetida till dina recept hjälper det att förhindra detta.
Smak & Lukt?
Asafoetida (hing) har en väldigt skarp lukt och därmed namnet stinkande gummi. När det gäller smak smälter den ner när den kokas och lägger till en djup smak som ingen annan krydda eller ört ger. Aroma och smak är subjektiva – men dens lukt talar om att det är en kombination av lök och vitlök med en smula timjan och oregano. I själva verket är detta orsaken till att asafoetida används i så många recept när man inte vill äta lök och vitlök (på grund av religiösa skäl eller känslighet). Asafoetida smak anses i kategorin umami (salta).
Hur använder man i recept?
Användning – Tillsätt helt enkelt en nypa eller 1/6 – 1/8 tesked till ditt recept i början. Så när du lägger till olja lägger du till asafoetida. Om du använder kumminfrön i ditt recept, skulle du först lägga till olja, sedan kumminfrön, asafoetida och så vidare. Låt den steka lite i oljan i ungefär en minut så kommer du att märka att lukten och smaken blir mer diskret. Håll dig låg när du lägger till asafoetida i början tills andra ingredienser har tillsatts för att undvika att bränna den. Det var det! Följ denna metod och lägg till asafoetida till dina risrecept, bönor, soppor, grönsaker – särskilt cruciferous grönsaker som blomkål, linser, curry … listan är oändlig!
Bästa sättet att lagra?
Förvara den i antingen stål eller glasburk för att bevara smaken och essensen. Se till att hålla den i en lufttät behållare eftersom dess svavelhaltiga lukt sprids till andra kryddor och närliggande livsmedelsprodukter. När det förvaras i svala, torra, lufttäta behållare kan detta kraftfulla krydda vara ett helt år eller mer.
Hur köper jag?
När du köper asafoetida, se till att läsa det finstilta eftersom det ofta blandas med vete, majs, arabiska gummi, rismjöl, gurkmeja och andra fyllmedel. Detta kallas sammansatt asafoetida, där endast cirka 30% asafoetida tas och blandas med andra ämnen som nämnts ovan. Den bästa asafoetida att köpa är den som är blandad med bukhorn eller gurkmeja eller så kan du välja 100% rent asafoetida pulver.
Hjälp dina älskade! – Dela, dela dela detta vidare! Lägg upp den på din FB-sida! Skicka e-post till alla dina nära och kära! Bjud in dem att gå med på www.kirjana.se så att de kan få så detaljerade artiklar också!